2013. január 2., szerda

Változások a valutaváltásban


2013. január elsejétől elérte az ágazati többlet-adóztatás a pénzváltó tevékenységet is. Eszerint 2 ezrelék (azaz 0,2%) tranzakciós illeték terheli a valutaváltást. Ez kevésnek tűnik, de nem az, sőt, nagyon sok. A mostani árfolyamoknál kb. 60 fillér eurónként. Maximális mértéke 6.000 Ft. Tehát az igazán nagy összegeknél nem büntet, szemben a "Tobin adóval", melynek lényege a spekulációs pénzmozgások korlátozása, adóztatása lenne. A "nagyok" nem éreznek hát sokat, hiszen pl. 50.000 eurónál (már, ha ez nagy, a spekuláció világában nem az) ez az illeték 10-15 fillért jelent eurónként. A "kicsiknek", a 20-50 eurót váltó turistáknak mindegy az a pár forint, azonban a "közepet", a rendszeresen pár ezer eurót váltó vállalkozókat keményen sújtja.
A jó árakkal dolgozó valutaváltóknál, amikor a vételi és eladási árfolyam között csak 1,5-3 Ft a különbség, azaz 5-10 ezrelék az árrés, kezdettől fogva világos volt, hogy az illetéket "át kell hárítani" az ügyfélre, hiszen a vételi, majd eladási illeték együttesen már 4 ezrelék, ami az árrés 80-40%-a.
Kérdéses volt, hogy az áthárítás az árfolyamsáv széthúzásával, vagy az illeték külön kimutatott megfizettetésével fog történni. Tekintettel arra, hogy a valutás piac feketéző, vagy vélhetően feketéző része fenntartja a szűk árfolyamkülönbséget, így egyelőre mi is megmaradunk a korábbi árfolyampolitikánknál, szűk rést kiírva, de külön felszámítva az illetéket.
A legnagyobb probléma ezzel az adóval az, hogy félő, nem egyenlően érinti a piac szereplőit. A magányos (értsd: 1-2 üzlettel rendelkező, azt személyesen vezető) - többnyire nem hazai - váltók könnyedén megfeledkeznek a bizonylat kiállításáról, az illeték felszámításáról, így olyan árat tudnak adni, mellyel a mindent szigorúan hivatalosan csináló vállalkozók nem tudnak versenyezni.
Hivatalosan csinálni egyébként nem csupán azért kell, mert úgy szabályos, s mert az ember nem akar büntetést fizetni, hanem azért is, hogy tudjuk, hogyan állunk. A valutával történő eredményes készletgazdálkodás - különösen kicsiny árrés és a mindig mozgó árfolyam mellett - egyszerűen lehetetlenség, ha valaki nem látja egzakt módon, mi mibe került, mennyi van belőle. 
Az igazságos versenyhez bizony kellene az ellenőrző szervek hatásos működése. (Miként az utazásszervezési piacon is, ahol vannak olyan magukat non-profitnak mondó, így a jogszabályok alól kibúvó szereplők, akik hírlevelekben kínálnak nekünk jutalékot. :) )

Amikor egy árfolyamot látnak, javasoljuk, mindig tájékozódjon az illeték elszámolásáról. Az adómentes váltás az Ön dolga. Mi csak szeretnénk, ha megértenék ügyfeleink, miért hárítjuk át az adót.
Az utcai feketézőt meg nagyon nem javasoljuk. Folyamatosan lopják meg "ügyfeleiket", vagy keveset adva nekik, vagy hamisat, vagy lejárt pénzt, vagy egyszerűen semmit. Az egy külön történet lehetne, miért mehet ez évek óta folyamatosan Budapest belvárosában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése